Cetățeni europeni
Pentru a beneficia de servicii medicale devenite necesare în baza cardului european de asigurare socială de sănătate (CEASS), trebuie să consultaţi un medic de familie sau un medic de specialitate din specialităţile clinice sau un medic dentist care să îşi desfăşoare activitatea la un furnizor de servicii medicale aflat în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate.
Medicii de specialitate pot elibera, după caz, prescripţii medicale, bilete de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice, bilet de trimitere pentru consultaţie medicală la medicul de specialitate clinică reabilitare medicală din ambulatoriu, costurile acestora fiind suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în aceleaşi condiţii ca pentru persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România.
Lista furnizorilor de servicii medicale și datele de contact se regăsesc pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.
Serviciile medicale acordate în baza CEASS sunt decontate de casele de asigurări de sănătate, furnizorilor de servicii medicale.
Pentru a beneficia de servicii medicale spitaliceşti în baza cardului european de asigurare socială de sănătate (CEASS), trebuie să mergeţi la un spital care are contract cu casa de asigurări de sănătate.
Titularii de CEASS beneficiază de servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare:
– spitalizare continuă:
– spitalizare de zi:
Puteți beneficia de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în baza unei prescripţii medicale emisă de un medic şi eliberată de către o farmacie aflată în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Începând cu data de 1 iulie 2021, eliberarea medicamentelor se face de către farmacie indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care le-a prescris.
Medicii pot prescrie medicamente dintr-o anumită listă (din aceasta fac parte sublistele A, B, C, şi D). Suma maximă decontată de casele de asigurări de sănătate este cea corespunzătoare aplicării procentului de compensare a medicamentului asupra preţului de referinţă. Procentul de compensare a medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublista A este de 90% din preţul de referinţă, a celor din sublista B este de 50% din preţul de referinţă, a celor din sublista C secţiunile C1 şi C3 este de 100% din preţul de referinţă şi a celor din sublista D este de 20% din preţul de referinţă
Pentru afecţiunile acute şi subacute prescripţia medicală este valabilă maximum 48 de ore.
Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum 7 zile în afecţiuni acute, de până la 8 – 10 zile în afecţiuni subacute.
Titularii de CEASS beneficiază de:
Aceste servicii sunt acordate de unităţi specializate private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Plăţi suplimentare( se suportă direct de către titularii de card):
unitate sanitară furnizoare de servicii spitaliceşti, cu obligaţia asigurării accesului asiguraţilor la servicii medicale spitaliceşti acordate în condiţii hoteliere standard.
spitaliceşti în regim de spitalizare continuă acordate în secţii de acuţi finanţate pe baza sistemului DRG.
Nivelul coplăţii se stabileşte de către fiecare unitate sanitară cu paturi, nivelul minim fiind de 5 lei, iar cel maxim de 10 lei. Pentru serviciile medicale spitaliceşti pentru care criteriul de internare este urgenţă nu se încasează coplată.
nivelul preţului de vânzare cu amănuntul va fi suportată de către titularul de card, astfel:
suma ce depăşeşte preţul de referinţă până la nivelul preţului de vânzare cu amănuntul;
persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România;
În cadrul Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă
renală cronică se asigură serviciile de supleere renală, medicamente specifice [agenţi stimulatori ai eritropoiezei (epoetin, darbepoetin), preparate de fier, heparine fracţionate sau nefracţionate, chelatori ai fosfaţilor (sevelamerum), agonişti ai receptorilor vitaminei D (alfacalcidol, calcitriol, paricalcitol), calcimimetice (cinacalcet)], materiale sanitare specifice, investigaţii de laborator, precum şi transportul nemedicalizat al pacienţilor hemodializaţi de la şi la domiciliul pacienţilor, transportul lunar al medicamentelor şi materialelor sanitare specifice dializei peritoneale la domiciliul pacienţilor.
contractuală cu casa de asigurări de sănătate pentru derularea programului naţional de sănătate, a căror listă poate fi consultată pe site-ul casei de asigurări de sănătate
oncologice în cadrul Subprogramului de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice prin care se asigură citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creştere şi inhibitori de osteoclaste;
specialitate care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, prin farmaciile unităţilor sanitare incluse în subprogram sau farmaciile cu circuit deschis, după caz. Medicii prescriu medicamentele dintr-o anumită listă – C2.
relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate poate fi consultată pe site-ul casei de asigurări de sănătate.
Titularii de CEASS beneficiază de terapie cu oxigen în cadrul serviciilor medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, decontate de casele de asigurări de sănătate. Sunt valabile condiţiile descrise anterior la „Asistenţă medicală spitalicească”;
persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România;
în regim de spitalizare de zi se asigură servicii de radioterapie (radioterapie cu ortovoltaj, cobaltoterapie, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie IMRT, brahiterapie) bolnavilor cu afecţiuni oncologice, inclusiv serviciile efectuate sau documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului medical respectiv.
unităţile sanitare private autorizate/avizate şi evaluate în condiţiile legii;precum şi de unităţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitară proprie care au structuri de profil aflate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate pentru derularea programului naţional de sănătate, a căror listă poate fi consultată pe site-ul casei de asigurări de sănătate.